Bedre varer

Palmeolie

Palmeolie er en af de mest anvendte vegetabilske olier i verden. Den findes i rigtig mange produkter - lige fra stearinlys og sæbe til slik og færdigretter. 

Palmeolieproduktion er blevet kritiseret for ikke at tage tilstrækkeligt hensyn til natur og dyrelivet i produktionsområderne. Det skyldes særligt, at palmeolie dyrkes steder, hvor der også kan vokse regnskov. Hvis der ryddes regnskov for at give plads til olieplantager, går det hårdt ud over dyrelivet og den vilde natur. 

Vores krav til palmeolie

Siden 2008 har vi i Coop arbejdet med at sikre bæredygtig palmeolie i de produkter, vi sælger i vores over 1000 butikker landet over. Vi begyndte med de varer, der indeholdt de største mængder palmeolie. Siden har vi gradvist skærpet vores krav, så vi nu kræver, at der kun bruges RSPO-certificeret palmeolie i alle de varer, der fremstilles for os.

Vores opgørelse over de fødevarer vi solgte i 2016, viste at ca. 98 % af den palmeolie, der blev brugt i produktionen var RSPO certificeret. Coop har købt RSPO-certifikater for at kompensere for den resterende del, så vi dermed sikrer os, at der produceres RSPO-certificeret palmeolie nok til at dække hele vores forbrug.

Det er et omfattende arbejde at sikre bæredygtig palmeolie i alle vores produkter, fordi palmeolie ofte bruges i meget små mængder eller som ingrediens i tilsætningsstoffer. 

Medlem af RSPO

Coop er medlem af Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). RSPO er et initiativ for producenter og aftagere af palmeolie. RSPO har udviklet en række kriterier, der skal fremme en mere bæredygtig produktion. Kriterierne dækker blandt andet afskovning, produktionsmetoder og arbejdsforhold. Gennem vores medlemskab har Coop indflydelse på at udvikle certificeringen og palmeolieproduktionen i en mere bæredygtig retning.

Du kan læse meget mere om RSPO her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor boykotter Coop ikke palmeolie?

Palmeolie har en række gode egenskaber, for eksempel harskner det ikke, er smagsneutralt og har et naturligt højt smeltepunkt. Derudover er udbyttet pr. dyrket areal højere for palmeolie end for kokos, solsikke og raps. I Coop fokuserer vi på, at påvirke palmeolieindustrien i en mere bæredygtig retning ved f.eks. at kræve, at palmeolie i vores varer er RSPO-certificeret. Det mener vi på sigt vil gøre en større forskel end et boykot.

Hvordan forholder Coop sig til 3-MCPD?

Palmeolien går igennem flere processer, før det kan anvendes som ingrediens i produktion. I denne proces dannes det potentielt kræftfremkaldende 3-mcpd. Umiddelbart er den mængde, vi indtager i dag ikke skadelig, men der bør fastsættes en grænseværdi. Vi har kontaktet alle vores leverandører af varer med +10 % palmeolie, for at starte dialogen om at nedbringe 3-mcpd. Mange leverandører er allerede i gang, og industrien har pt. halveret mængden af stoffet via ændrede tilvirkningsprocesser.

Gør RSPO reelt en forskel?

Der har været kritik af gældende certificeringsordninger, herunder også RSPO, men vi bakker fortsat op om certificering som en proces til sikring af bæredygtig palmeolie. RSPO arbejder løbende på at forbedre deres standard og har blandt andet iværksat initiativet RSPO next, som søger at påvirke industrien til at rykke i en mere bæredygtig retning.